Oldalak

2009. június 17., szerda

Lilly Tiffin: A bűnjel





Tegnap megint könyvtárban voltam, de nagy bánatomra nem volt bent a Francia história soron kövtkező kötete, ezért az Új szerzemények polc felé vettem az irányt. Ott találtam ezt a ,,göngyszemet".

A könyv pont olyan, mint a borítója: nem érdemes komolyan venni. Erőltetett párbeszédek, szájbarágós jellemábrázolások és képtelen jellemfejlődések. Szerintem egy 12 éves kiskamasztól elnézhető, hogy rózsaszín felhők mögül nézve elhiggye, hogy az első pillantásból máris ismerte egymást a férfi meg a nő, és tudták, hogy egymásnak vannak teremtve, és örökké meg... jaj.

És hogy egy agresszív apa, aki képes nem csak lelki terror alatt tartani a felnőtt lányát, hanem tettleg is bántalmazza, ájulásig, az hirtelen, egyetlen pillanat alatt lesz a világ legrendesebb apukája -majd persze nagyapja.

Stílustalan, szerkesztetlen. Engem, az Olvasót vesz semmibe pl. az olyan leírás, amikor azt látjuk, hogy a nő egyedül van otthon, mire az író sejtelmesen közli, hogy de az apjának megvan az a tulajdonsága, hogy a legváratlanabb pillanatokban állít haza -na bumm, abban a pillanatban haza is állít.
Mennyivel elegánsabb lett volna, ha először hazaállít váratlanul az apa, majd mellékesen, ennek kapcsán jelzi az író, hogy ez bizony jelemző.
Így úgy érzem magam, mint a moziban egy olyan fickó mögött ülve, aki már látta a filmet, és folyamatosan előre lövi le a poénokat.

Nem tudok sok jót mondani erről a könyvről, tényleg nem. Ha egy kisiskolás novella-pályázatra küldték volna be (rövid, 200 oldalas kis kötetecske, novellának is elég lenne!), megsimogatnám az írója fejét, hogy csak így tovább, írogass, lesz ez jobb is. De hogy egy többkötetes írónő tolla elől ilyen mű kerüljön ki... nem érdemli meg, hogy megvegyék.
Hivatalos ismertető:
Tiffin lebilincselően izgalmas, váratlan fordulatokkal teli regénye egy fiatal New Yorki újságírónőről szól. Jennifer nem tűrheti tovább apja zsarnokságát, és azt, hogy irányítani akarja életét. Apja egyre agresszívabban próbálja ráerőltetni akaratát. Egy napon Jennifer rászánja magát a végső megoldásra. Az a terve, hogy megszerzi a fegyvert, és ennek segítségével félreállítja apját. Mindeközben váratlanul rátalál a szerelem, megoldhatatlannak tűnő dilemma elé állítva a fiatal újságírónőt.
Értékelés: 10/4

Nincsenek megjegyzések: